Associació Catalana d'Excursionisme Caní | info@acec4turons.org

3 de Febrer de 2020

Història de ACEC 4 TURONS o Associació Catalana Excursionisme Caní

Arrels de ACEC

Avui us volem explicar una mica la història de la nostre entitat fent una cronologia al llarg dels anys que fa que ens dediquem a fer sortides amb peluts.

2009: Comencem a fer sortides uns quants amics que ja fèiem alta muntanya i senderisme amb els nostres amics gossos. Són sortides amateurs, no estàvem constituïts com entitat, però vàrem crear el primer logotip i li vam posar el nom de “la magdalena”. Buscàvem la petjada del gos amb la simbologia de Catalunya, però al final s’assemblava més a l’anunci d’una nova pastisseria a Moià que a la d’un grup d’excursionistes amb gossos. :D

En aquell temps no pensàvem en créixer. Ens limitàvem a l’àmbit local, però com que el poble té molts residents d’estiu de Barcelona, en poc temps vàrem créixer d’una forma exponencial.

2011: Novembre. Veiem hem de fer les coses bé i continuem pensant en la comarca, en aquell moment el Moianès no existia, era part del Bages, Vallès oriental y Osona, tot i que diversos municipis de la zona, ja als plens municipals de 2003, 2004 i 2005 ja demanaven ser una comarca pròpia.

Finalment decidim inscriure l’associació al registre d’entitats de la Generalitat pensem un nou logotip: el mapa comarcal del que és avui en dia el Moianès, orgullosos de ser d’on som.

  1. L’1 de febrer ens donen el sí i comencem oficialment organitzant la primera trobada canina de Moià, conjuntament amb Senderismo con mi perro (de Catalunya) i amb la Laia de Quedadas Perrunas. Actualment aquestes entitats ja no existeixen.

En aquell moment molt poca gent estàvem organitzant i vetllant per un excursionisme sensat, acorat i lluitant per obrir portes i en molts casos fronteres.

Al mes d’abril fèiem la Moià – França, de llarg recorregut en tres dies, on vam posar tota l’experiència i voluntat en fer les coses bé i amb suport perquè l’activitat sigui un èxit i preservant en el ben estar dels nostres orelluts.

Aquí estan coexistint els dos logos.

Amb el èxits de l’any 2012 i un 2013 amb un creixement increïble, decidim fer un logotip una mica més expressiu però sense perdre les nostres arrels i apostem pel logotip amb el nom sempre hem tingut: ACEC 4 TURONS.

El seu significat i intenció era buscar per un costat un nom més fàcil, ja que Associació Catalana Excursionisme Caní era un nom molt llarg, i vàrem apostar per ACEC, (les sigles de l’Associació) però volíem continuar dient que érem del Moianès (comarca encara no creada i en plena ebullició) posant al final 4 turons, que són: La Creu, el Grony, Puig de l’oller i serrat del Pol. Els 4 turons més destacables del camí de Moià a Collsuspina, i que ens deixen gaudir d’unes vistes impressionants del altiplà.

2014: Neix un projecte que avui continua essent únic arreu del món, per ajudar nens amb les seves mascotes peludes. Creem el DOG CAMP JÚNIOR, campaments de nens i gossos junts amb una estada de sis dies, convivint en tot moment, donant eines als nens i ajudant als gossets. Aquest projecte avui ja consolidat, i amb llista d’espera, el creem la Maria, la Luisa, la Joana i el Pere, però no seria fins el juliol de 2015 que es fan els primers campaments a Castellcir, amb 7 nens i nenes.

2015: A finals d’aquest any, el Cesar, crea el logotip actual, donant una imatge més moderna i plena de significats, com les muntanyes, la petjada i les barres per mantenir el sentit de pertinença.

2016: Entre gener i febrer es crea AVEC, fent que la nostra entitat comenci a navegar per altres territoris. També es fan les seccions, així donàvem un nou aire amb especialistes en cada lloc i mirant de fer-ho de la forma més segura i sobretot lúdica per el binomi Gos & humà.

Es crea la pionera secció de Barrancs, Caiac, Cims, Teràpies, Protectores, Matinals, Rescat, formació i el Dog Camp agafava un gran impuls. En aquest moment som els únics que treballem d’aquesta manera, pioners i amb experiència.

2018: El Dog Camp ja es únic referent i tot un exemple de fer campaments amb mascota, es fa la unificació de Barrancs, caiac i rafting amb una sola secció que passa a dominar-se Aquàtic.

Es crea la Federació per unificar criteris de totes les delegacions i es crea la primera llicencia federativa on inclou el rescat del gos, única al món, amb la millor empresa el RACC, Real Automòbil Club de Catalunya.

En aquestes dates ja tenim associacions a Valencia, Melilla, Andalusia, Madrid, Extremadura, Astúries i Aragó aquesta ultima en fallida el 2019 i que ara el 2020 tornarà obrir a Saragossa.

2019: Creem noves seccions, com 4x4, (viatges a llocs més remots amb aquest tipus de vehicle per fer aproximacions i després fer els trekkings), i SOS ACEC, una secció que tindrà uns especialistes en conducció en cas extrem, per donar suport a les protectores en cas de catàstrofe com va passar a Murcia o ara fa poc al litoral mediterrani amb la “Gloria”. La secció tindrà recursos com un banc d’aliments, mantes tèrmiques pels gossos i en cas d’extrema necessitat, un lloc per atendre els gossos, amb seu a Sabadell.

També SOS ACEC esta dissenyant un sac de dormir destinat a persones sense llar que tingui gossos, per poder dormir junts donar-se escalfor.

Comentar que l’equip de teràpies ja treballa permanentment amb Aldeas infantiles, CEE Folch i Camarasa, CEE la Ginesta i ara començaran amb CEE Pont de Can Dragó.

Actualment comptem amb el suport d’Esportiva Aksa, Purina, Gloria Pets, Boehringer Ingelheim, Speedog, Racc, Kong, Hurtta i Stangest.

I aquest 2020 ens toca treballar de valent perquè sigui un any ple d’aventures amb els nostres peluts i amb els millors professionals.

Facebook Google LinkedIn Twitter