Associació Catalana d'Excursionisme Caní | info@acec4turons.org

Cimas con perro

Pic del Bastiments (2881m) i Gra de Fajol (2714m)

Cims amb gossos


La pujada al Bastiments és una excursió típica a al zona d'Ulldeter però que a vegades és massa simple i cal buscar com completar-la. La proposta d'aquí és pujar al proper Gra de Fajol, que sembla el cosí llunyà, però ofereix una panoràmica sobre el circ d'Ulldeter ben diferent.

El punt de partida és l'aparcament del Refugi d'Ulldeter, en una de les darreres corbes de la carretera que puja fins a l'estació de Vallter. Des d'aquest punt cal anar en direcció al refugi, on s'arriba després d'uns 20 minuts de camí.

Cal vorejar el refugi i sortir per on hi ha les marques del GR i no deixar-les fins al coll de la Marrana. Caldrà superar uns quants desnivells, fins que s'arriba al peu del coll. En aquest punt, la pujada és més dura. Un cop al coll, es gira cap a la dreta per pujar el Bastiments que queda al davant. La pujada, primer és suau entre els prats, però després comença a fer-se més dura, per unes zigues-zagues que acaben un sender recte, però que continua pujant. Bé, un no, diversos de paral·lels, cal agafar-ne un fins a unes roques i superar-les. En aquest punt, ja es veu la Creu del GEiEG, que no és el cim, caldrà encara carenejar una mica per arribar, primer al vèrtex geodèsic i després al piolet.

La baixada es fa pel mateix camí fins al coll de la marrana, al davant queda el Gra de Fajol i la seva primera rampa, que puja bastant fort en diferents senders que es trenen. Cap al final, hi ha un parell de fites que indiquen per on cal encarar-se. Des d'aquestes fites, el cim queda molt a prop i amb un camí que primer planeja i només es torna a endurir als darrers metres.

La baixada es fa pel mateix camí, un cop al coll només quedarà desfer el recorregut que s'ha fet al principi de la sortida, es passa el refugi i es va baixant fins que s'arriba de nou a l'aparcament.

És una sortida que qualifico de moderada, no té problemes d'orientació, ja que els camins i senders sempre són evidents i no presenten cap problema. Pel que fa al físic, tenir en compte que és una sortida d'alta muntanya i tots els condicionants que això comporta.

Opciones