Associació Catalana d'Excursionisme Caní | info@acec4turons.org

10 de Novembre de 2016

La hipotèrmia en el Gos

Símptomes y tractament

LA HIPOTÈRMIA EN EL GOS

Gairebé tots coneixeu o heu sentit a parlar del cop de calor en els gossos, però ara que anem de cara a l’hivern hem de tenir en compte que les nostres mascotes també poden patir hipotèrmia per estar exposats al fred massa temps, tenir el pèl i la pell mullades, banys en aigua molt freda massa estona (rius i llacs a l’hivern)...

Val a dir que no tots els gossos són iguals de sensibles a les baixes temperaturas. Les races miniatura, els de pèl curt i els que tenen molt poc greix corporal (llebrers) són els que més pateixen pel fred, així com els cadells i els gossos geriàtrics.

La temperatura normal del gos (que mesurarem colocant un termòmetre pel recte) és de 38 a 39°C. Segons quina sigui la temperatura que mostri, estarem parlant d’hipotèrmia lleu (entre 32 i 35°C), moderada (de 28 a 32°C) o greu (menys de 28°C).

SÍMPTOMES:

El primer s’imptoma que podem observar d’hipotèrmia són forts tremolors, això pot indicar que la Tª està per sota de 35°C. L’animal no mostrarà interés pels estímuls i tindrà el pols més dèbil.

Si no es tracta passarem a observar els símptomes d’hipotèrmia moderada, que són  rigidesa muscular, respiració superficial i lenta, baixa la pressió arterial i l’animal es mostra molt desorientat.

Per últim, en la hipotèrmia greu observem pupil.les fixes i dilatades, pols inapreciable, dificultat respiratòria i coma.

TRACTAMENT:

El tractament pretén augmentar la temperatura corporal de l’animal fins als nivells normals. Per això, evitarem que es el gos es bellugui perquè no perdi més temperatura i el cor no pateixi més, embolicarem l’animal amb una manta tèrmica (si en tenim) o la roba de la que disposem. Si el pèl i la pell están mullats intentarem assecar-lo. També podem donar-li aigua amb sucre per evitar la hipoglucèmia o posar-li mel a la boca.

És recomanable anar controlant la temperatura rectal cada 10 minuts.

Si es tracta d’hipotèrmia moderada haurem d’utilitzar fonts de calor com una manta eléctrica o en el seu defecte escalfarem bosses o ampolles d’aigua per aplicar-les al pit del gos. Compte no el cremeu!!! És normal que en un primer moment la Tª baixi encara una miqueta més, però poc a poc anirà recuperant-se.

En el cas d’una hipotèrmia greu, a més del què ja hem comentat, s’haurà d’utilitzar enemes d’aigua tèbia i fluids calents iv. En molts casos pot ser necessària l’assistència respiratòria (oxígen) i per tant será imprescindible portar l’animal a un hospital veterinari.

 

Eva Esteve Gibert

Facebook Google LinkedIn Twitter